spring, cherry blossom, japanese cherry trees

Må bra övningar med mental träning

Här är tre må-bra-övningar som jag hoppas hjälpa dig. De är enkla och passar för de flesta. Vill du veta mer om coachning och mental träning och vad det kan göra för dig, tveka inte att kontakta mig, så berättar jag gärna.

1. Kontrollera din andning

 • Lär dig att kontrollera din andning och må bättre med den här enkla övningen. Sätt eller lägg dig bekvämt på en plats där du kan sträcka på ryggen. Dina kläder ska vara bekväma och sitta löst runt midja och mage.

  Skjut fram bröstet, slappna av i axlarna och låt blicken vila på något. Placera din ena hand på bröstet och den andra på magen. Andas in långsamt och djupt genom näsan i 4 sekunder. Medan du andas ska du känna att handen på magen rör sig mycket mer än handen på bröstet.

  Håll andan i 5 sekunder och andas ut långsamt, genom näsan, i 6 sekunder.

  När du har tränat ett tag kan du pröva och se om du kan ta i snitt 10 andetag per minut. Gör den här övningen ofta. När du har tränat andningen på detta sätt regelbundet ett tag kommer du att upptäcka hur det hjälper dig att få ner grundspänningen i din kropp och du kommer att må bättre!

2. Daglig reflektion med positiva listan

 • Skriv ner 3 positiva saker som hänt dig idag.

  Gör det en vecka i sträck och titta sedan tillbaka och reflektera över vad som skett och hur det känns för dig att läsa det du skrivit. Ta in känslan och beröm dig själv för att du valt att tänka på vad som varit positivt för dig! Det gör att du växer inombords.

3. Gör ett bokslut

 • Kanske upplever du dig sur, vresig och arg. Du kan inte stoppa det. Känslorna finns inom dig och du kan inte bryta humöret. Det märks kanske både på jobbet, i hemmet och i omgivningen.

  Bestäm dig för att nu får det räcka. Gör ett eget bokslut för dagen. Det kan till exempel se ut så här. Klockan 18.00 är det slut på det sura humöret och min nya dag börjar.

  Testa, jag lovar att det går att ändra på!